İlk yıl 100 saat ders yok/ Video

Haber Giriş : 13 Haziran 2012 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kartoğlu / ANKARA

Yeni sisteme göre, okula erken başlayacak 1. sınıflara 100 saat az ders verilecek. İlk yıl 720'den 623'e düşürülecek ders saati, kademeli olarak 8. sınıfta 888 saate kadar çıkacak.

ÇOCUKLAR İLK DÖNEM OKULU SEVECEK İKİNCİ DÖNEM OKUMAYI ÖĞRENECEK

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, 17 Eylül'de başlayacak 2012-2013 eğitim yılının ders programını açıkladı. Yeni sistemde 1.sınıf öğrencilerinin eğitim saati 100 saat azalacak. Standart 720 saat olan ders saatleri, birinci sınıfta 623 saate düşürülecek, kademeli olarak 7 ve 8. sınıflarda 888 saate çıkarılacak. Böylece 8. sınıfta ders saati 288 saat artmış olacak. Okula yeni adım atan çocuklar da ders yükü altında kalmamış olacak. İlk 3 yıla haftada 5 gün birer saat ?oyun ve fiziki etkinlik? dersi konulacak. Bunun yanı sıraöğretmenlerin ders saatleri de arttırılacak. 4. sınıfı tamamlayan öğretmenler 1. sınıftan yeniden öğrenci alacak.Sayısal ders sayısı artıyor

İlk 8 yıllık eğitimde ders saati olarak gelişmiş ülkeler ortalamasının 1 yıl gerisinde olduğumuzu ifade eden Bakan Dinçer, Matematik dersinin 288 saat, Fen Bilimleri dersinin 180 saat ve Yabancı Dil dersinin 144 saat arttırılacağını söyledi. Bakan Dinçer yeni ders programını anlattı: ?Geçtiğimiz yıllarda 4. sınıftan itibaren verilen İngilizce dersleri 2. sınıfta verilmeye başlanacak. 5. sınıfta (ikinci 4. yılın başı) haftada 4 saatlik İngilizce dersine 16 saat eklenebilecek. Böylece 5. Sınıflar bir nevi ?hazırlık sınıfı' haline getirilecek. Bunda inisiyatif okul yönetimleri ve velilere bırakıldı. Tüm ilkokullarda ?kolej standardı' hedefleniyor. Ayrıca Demokrasi ve Yurttaşlık dersi ?İnsan Hakları, Demokrasi ve Yurttaşlık Dersi? olarak değişti ve ?zorunlu ders? haline getirildi, süresi iki saate çıkarıldı.

Gelecek yıl 3 dönem olacak

MEB öğrencilerin mevcut sistemde 4,5 aylık iki dönem olarak aldığı eğitim süresini uzun buluyor. Gelecek yıl 3 sömestr uygulaması başlatılması düşünülüyor. Yani öğrenciler 3'er aylık 3 dönem halinde eğitim yapacak, bu dönemler arasında iki kısa tatil olacak.

66 AYI DOLDURMUŞSA KILIÇDAROĞLU'NUN TORUNUNU DA OKULA ALACAĞIM

66 ayını tamamlayan çocuklar bu yıl okula başlayacak. İlk dönem öğrenciler eğitici oyunlarla, okulu sevmeyi öğrenecek. Okula başlama yaşının öne alınmasına yönelik tepkilerin ideolojik olduğunu belirten Bakan Dinçer, ?Eğer 66 ayını doldurmuşsa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'nun torununu da okula alacağım? dedi.

SEÇMELİ DERSLERDE 10 ÖĞRENCİ ŞARTI

Öğrenciler 1. sınıfta 4, kademeli olarak artarak 8. sınıfta 6 saat seçmeli ders alabilecek. Her dersten en çok 4 saat alınabilecek.

4 ila 8. sınıflarda görsel sanatlar, müzik ve beden eğitimi dersleri zorunlu ve 1'er saat yapılacak.

Hıristiyanlık, Musevilik dinleri ve Alevilik inancına ilişkin seçmeli derslerde 10 kişi şartı aranacak.

Seçmeli dersler arasında ?zeka oyunları? ve ?yazılım? dersi de var.

İmam Hatip'lerde zorunlu dersler aynı olacak.

5, 6, 7 ve 8. Sınıflarda haftada 2 saat ?yaşayan dil ve lehçelerde? seçmeli dil dersi verilecek. Kürtçe'nin yanı sıra, yeterli talep olduğunda Türkiye'de yaşayan dil ve lehçelerde ders açılacak.

Başarılı öğrencinin puanı yüksektir

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Lisans Yerleştirme Sınavları'nda, okulun başarısına göre öğrencinin puanının ağırlıklandırılması yani AOBP uygulamasının son bulması ile ilgili ?Başarılı öğrencinin diploması da sınav puanı da yüksektir? dedi. Prof. Demir, ÖSYS Kılavuzu'nda yapılan değişikliğe ilişkin şöyle konuştu: ?'Meclis'in iradesi, ?doğrudan diploma notu neyse ortaöğretim başarı puanını hesaplayın ve bunu da yüzde 12 ile çarparak yerleştirme puanına ekleyin' diye bir düzenleme getirdi. Biz de düzenleme kapsamında gerek MEB, gerek YÖK nezdinde görüşmelerimizi yaptık ve kılavuzumuzu güncelledik'' dedi. Öğrencilerin ve velilerin panik olmasını gerektirecek bir şeyin olmadığını belirten Demir, ?'Başarılı bir öğrencinin diploma notu da yüksektir, YGS'den veya LYS'den aldığı puanlar da yüksektir. Dolayısıyla herhangi bir mağduriyet söz konusu değil. Sınavlarda esas olarak her zaman kişinin başarısı söz konusu . Ama ağırlıklandırmada bir miktar okulun yani okuldaki arkadaşlarının da etkisi oluyordu. Şimdi bu olmayacak, doğrudan kendi başarısı, diploma notu neyse o 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanı bulunacak. Onun da yüzde 12'si yerleştirme puanına ilave edilecek? diye konuştu.

STAR


İstenirse okullar 3 dönem olacak

Yeni eğitim sistemi konusunda bilgiler veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, velilerin de onay vermesi durumunda okulların 3 döneme çıkarılacağını söyledi.

ELİF ÖZLEM KARATAŞ / HABER MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kürtçe'nin önümüzde eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli ders olmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bu yılın Kürtçe'de hazırlık dönemi olacağını anlatan Bakan Dinçer, önümüzdeki yıldan itibarense seçmeli derslerin oturacağını söyledi. Kürtçe'nin yanı sıra çok sayıda seçmeli ders olacağını belirten Dinçer, diğer dil ve lehçelere ilişkin de seçmeli derslerin müfredatta yer alacağını kaydetti. Aleviliğin de seçeli dersler arasında bulunacağını söyledi.

MATEMATİK DERSİ ARTIYOR

Bazı gazetelerin Ankara Temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Dinçer, yeni eğitim sistemine ilişkin önemli bilgiler verdi. Okulların 2 dönem yerine üç dönem olması konusunda henüz verilmiş bir kararın olmadığını söyleyen Ömer Dinçer, bu konuyu velilere soracaklarını açıkladı. Velilerden gelen talebe göre adım atılacağını aktardı.

Bakan Dinçer'in verdiği bilgiye zorunlu derslere ilişkin de önemli değişiklik yapıldı. Buna göre matematik öğretimine ayrılacak süre, uluslararası ortalamaların yaklaşık 90 saat üzerine çekildi. Yeni dönemde haftalık ders saatleri kademeli olarak artırılıyor.

8 YILDA 288 SAAT

Zorunlu ders saatleri de değişiyor. Türkçe dersinde halen haftalık ders saati ilk üç yılda 11 saat, dört ve beşinci sınıflarda altı saat ve altı-sekizinci sınıflarda beş saat olarak uygulanırken yeni dönemde ilk iki yıl 10 saat, üç ve dördüncü sınıflarda sekiz saat, beş ve altıncı sınıflarda altı saat, yedi ve sekizinci sınıflarda ise beş saat olarak uygulanacak. Matematik dersinde ise halen haftalık ders saati birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar haftada dört saat iken yeni dönemde birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar beş saat olarak uygulanacak. Böylece toplamda sekiz yıllık öğretimde 288 saatlik bir artış gerçekleşecek. Fen Bilimleri öğretimine ayrılan süre uluslar arası ortalamalar düzeyine yükseltilecek.

YABANCI DİL 2. SINIFTA BAŞLIYOR

Yabancı dil öğretiminde de yeni bir döneme giriliyor. Halen dört ve beşinci sınıflarda haftada üç saat, beş-sekizinci sınıflarda haftalık dört saat olarak uygulanan yabancı dil eğitimi, ikinci sınıftan başlayacak. Dördüncü sınıflarda haftada 2 saat, beş-sekizinci sınıflarda haftada dört saat olarak düzenlenecek. Buna göre yabancı dil öğretimi iki yıl daha erkene çekilecek. Daha küçük yaşta yabancı dil öğrenmesi sağlanacak. Yabancı dil öğretiminde toplamda 144 saatlik bir artış olacak.

DEMOKRASİ DERSİ MECBURİ

Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi dersinin adı 'İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi' dersi olarak değiştirilecek. Mevcut durumda 1 saat ve seçmeli olan bu ders, zorunlu olarak ve haftalık 2 saat olarak uygulanacak. Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor dersleri ilkokulda Görsel Sanatlar ve Müzik dersleri olarak haftalık birer saat verilecek. Oyun ve Fizikî Etkinlikler dersi ise ilk üç sınıfta haftada beşer saat, dördüncü sınıfta ise iki saat olacak.

KUR'AN DERSİ İSTEĞE BAĞLI

Zorunlu derslere ilaveten beşinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar her sınıf düzeyinde haftalık sekiz saat öğrencilerin ilgi ve tercihlerine göre dersler seçebilecek. Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı, Yazarlık ve Yazma Becerileri 5'incisınıftan 8'inci sınıfa kadar sürekli olarak alınabileceği gibi, öğrencinin istediği herhangi bir sınıf düzeyinde de alınabilecek.

Yazılım müfredata girdi

Hıristiyanlık, Musevilik dinleri ve Alevilik inancına ilişkin seçmeli derslerde de 10 öğrenci şartı aranacak. Seçmeli dersler arasında 'yazılım' dersi de olacak ve her öğrenci basit bilgisayar yazılımı yapabilecek hale getirilecek. İmam Hatip'lerde de zorunlu dersler aynı olacak. Meslek dersleri ayrıca eklenecek.

ZEKA OYUNLARI DA DERS OLDU

Öğrenciler ilgi ve yetenekleri doğrultusunda seçmeli derslerin her birini iki ya da dört saat olarak seçebilecekler. Müfredata yeni giren Zeka Oyunları dersleri de birden fazla öğretim yılında 5'incisınıftan 8'inci sınıfa kadar sürekli olarak alınabilek.

Sadece Kürtçe değil diğer diller de ders olabilecek

Yeni dönemde seçmeli dersler arasında sadece Kürtçe olmayacak. 'Yaşayan Diller ve Lehçeler' dersini seçen öğrenciler, yeterli talep olması halinde, Kürtçe, Zazaca, Abhazca, Çerkezce, Lazca, Boşnakça gibi dersler açılabilecek. Yeterli talep 10 öğrenciye kadar kabul edilecek. Bu konuda en önemli sorun öğretmen temini olacak. Dinçer, Mardin ve Bingöl'deki üniversitelerle görüştüklerini Kürt kökenli Türkçe, Edebiyat öğretmenlerinin Kürtçe alanında yüksek lisans yapmaları halinde Kürtçe öğretmeni olarak görevlendirilebileceklerini söyledi. Bakan Dinçer diğer dil ve lehçeler konusunda doğabilecek öğretmen sıkıntısının nasıl aşılacağı konusunda ise bilgi vermedi.

66 aylık olan herkesi okula alacağız

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, toplantıda okula başlama yaşıyla ilgili tartışmalara da son noktayı koydu. Okula başlama yaşının ileri çekildiği belirten Bakan Ömer Dinçer, 66 ayını dolduran çocuklar zorunlu olarak okula kaydedileceğini anlattı. Doktor raporuyla çocuğun psikolojik olarak her hangi bir sorunu yoksa okula alınacağını söyleyen Dinçer, okula başlama yaşının öne alınmasına yönelik tepkilerin ideolojik olduğunu ileri sürdü. Bakan Dinçer, anamuhalefet partilerinin bu konudaki eleştirilerine ise şu sözlerle karşılık verdi: 'Eğer 66 ayını doldurmuşsa sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'nun torununu da okula alacağım.'

Alevilik bölümü dedelerle hazırlanabilir

Yeni dönemde isteğe bağlı olarak İslam Dini, Hristiyanlık, Musevilik dinleri ile Alevilik İnancına ait bilgilerin verilebilmesi öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, yeterli talep olmak kaydıyla, Temel Dini Bilgiler dersinde bir sınıfta islam dini öğretilirken bir başka sınıfta alevilik öğretilebileceğini söyledi. Dinçer, Alevilik dersi müfredatının dedelerle birlikte hazırlanabilecek ve derslere bu müfredat hakkında eğitim verilecek Derselere, Alevi öğretmenler girebilecek. Alevilik dersine sunni öğretmenin girmesini doğru bulmadığını da sözlerine ekledi. Dinçer, zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kalacağını, ancak müfredatının baştan sona değiştirileceğini de söyledi. Buna göre abdest alma namaz kılma gibi detaylar seçmeli Temel Dini Bilgiler dersinde verilecek.

YENİŞAFAK


Ders saatleri ve okul süresi artıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul 1. sınıftan 8. sınıf sonuna kadar işlenen derslerin ağırlığını değiştiriyor

Kıvanç El / VATAN

Bakanlık ayrıca 180 iş günü olan eğitim süresini de değiştirmek için çalışma başlattı. Çalışmaya göre bir yıllık eğitim süresi yeniden belirlenecek. Bir yıllık eğitim süresi 190-220 gün arasında olacak.

Öğretmenlere önceki gün video konferans sistemi ile bağlanan Bakan Ömer Dinçer, eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yapacakları mesajını verdi. Dinçer'in öğretmenlere verdiği bilgiye göre Bakanlık 43 gelişmiş ülkeyi incelemeye aldı ve Türkiye'nin en az eğitim süresi uygulayan ülke durumunda olduğunu tespit etti. Bu tespitin ardından MEB yıllık 180 gün yani 36 hafta olan eğitim süresini diğer ülkelerdeki 190-220 gün seviyesine çekmek için çalışma başlattı. İlkokul 1'den 8. sınıf sonuna kadar yıllık 720 saat ders süresinde de sınıflara göre düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerin önümüzdeki hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

Sorunlar ve çözümleri

Bakan Dinçer'in verdiği bilgiye göre Bakanlık tarafından yapılan yeni ders süreleri çalışmasındaki tespitler şöyle:

1 YIL AZ EĞİTİM ALIYORLAR: Milli Eğitim Bakanlığı 1 yılda 180 iş gün eğitim yapıyor yani 36 hafta eğitim süresi var. Dünyanın önde gelen ülkelerinde ise en az eğitim iş günü sayısı Türkiye'de. Gelişmiş ülkelerde 190 gün, 200 gün hatta 220 gün eğitim yapılıyor. Eğitim süresinin farklı olması toplumları farklılaştırıyor. Türkiye her yıl 720 saat ders veriyor. 8 yıllık eğitimde 8 yılda 5.760 saat ders veriliyor. Aralarında Finlandiya, Singapur, İsveç, İngilitere, ABD, Kanada gibi ülkelerin bulunduğu eğitimde gelişmiş 43 ülkenin analizine göre eğitim saati 43 ülke ortalaması ele alındığında 6.434 saat. Türk öğrencileri 8 yıl içerisinde 674 saat daha eksik ders alıyor. Yıllık 720 saat ders verildiği düşünüldüğünde 674 saatin anlamı daha da artıyor ve Türk öğrencilerinin 8 yılda diğer ülkelere göre 1 yıl daha az eğitim aldığı ortaya çıkıyor. Dünya Bankası raporunda Macaristan ile Türkiye arasında Türkiye'deki çocukların 1 yıl geride olduğu tespiti düşünüldüğünde bu tespitin nereden kaynaklandığı da ortaya çıkıyor.

HER SINIFA AYRI DERS SAATİ: Türkiye'de okuyan öğrenciler ilkokul 1. sınıfta da, 8. sınıfta da yıllık 720 saat ders alıyor. Ancak gelişmiş ülke analizlerine göre 1. sınıfa başlayan öğrenciler ortalama 540-680 saat ders alıyor. İlkokul 1. sınıfta 720 saat ders veren başka ülke yok. Türk öğrencilerine 1. sınıftan itibaren yükleniliyor. Öğrenciler ders yoğunluğu nedeniyle ilk sınıftan itibaren okulu sevmek yerine iş yükü altında eziliyor. Okuldan kaçma yollarını arıyor. Gelişmiş ülkelerde 8. sınıfta 900-1.014 saat arasında eğitim veriliyor. 1. sınıftan 8. sınıfa kadar farklı ders saatleri var. Dünyadaki diğer ülkeler oyun ile eğitime başlıyor ve eğlenerek okulu sevdiriyor. Türkiye de benzeri bir sisteme geçmelidir.

?Başarılı değiliz'

?200 saat daha fazla Türkçe öğretmeye çalışıyoruz ama başka ülkeler kadar başarılı değiliz. Demek ki bir sorun var. 198 saat daha az matematik veriyoruz. 115 saat daha az fen veriyoruz 151 saat sosyal bilgiler, 169 saat daha az Din Kültürü dersi veriyoruz. 215 saat daha az beden eğitimi veriyoruz. Ben size soruyorum PİSA((Programme for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı)'da matematik ve fen derslerinde Kanada ve Finlandiya gibi ülkelerde 2 yıl geride olduğumuz belirtiliyor. Bunun nedenini şimdi görebiliyoruz. Sistem olarak ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Uygulama stratejilerinde de ciddi sıkıntılar var. Tedbirler alınmamış. Bu mevcut statü korunmamalı, değiştirmemiz gereken unsurlar var.?

Vatan


DERS SAATLERİ ARTIYOR

MEB'in hazırladığı taslak çizelgeye göre, gelecek yıldan itibaren haftalık ders saatlerinde artış olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı taslak haftalık ders çizelgesine göre, gelecek yıldan itibaren ilkokul ve ortaokullarda okutulan haftalık ders saatlerinde artış olacak.

Bazı sınıflarda zorunlu derslerden Türkçe ders saati azalırken, Matematik ders saati ise 1 saat artırılacak. Yabancı dil eğitimine ilkokul 2'den başlanacak.

Fen ve Teknoloji dersinin adı ''Fen Bilimleri'' olacak ve bu ders bir yıl erkene çekilerek ilkokul 3'ten itibaren verilecek.

Vatandaşlık ve Demokrasi dersinin adı ise ''İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi'' olarak değiştirildi. Daha önce seçmeli olan ders, zorunlu dersler kapsamına alındı.

MEB'in hazırladığı taslak çizelgeye göre, ortaokul 5. sınıftan 8. sınıfa kadar öğrenciler haftalık 8 saat ilgi ve tercihlerine göre ders seçebilecek, böylece de öğrencilere her öğretim yılı en az 4 farklı ders seçme hakkı sağlanacak.

Seçmeli dersler, ''Din, Ahlak ve Değerler'', ''Dil ve Anlatım'', ''Yabancı Dil'', ''Fen Bilimleri ve Matematik'', ''Sanat ve Spor'', ''Sosyal Bilimler'' olmak üzere altı grupta yapılandırıldı.

Dil ve Anlatım grubunda ''Yaşayan Diller ve Lehçeler'' dersi yer alacak. Yerel dil ve lehçelerin seçmeli ders olarak okutulmasına imkan sağlayacak bu ders, haftada 2 saat verilecek, bu kapsamda yeterli öğrencinin seçmesi halinde Kürtçe de seçmeli ders olabilecek.

Din, Ahlak ve Değerler grubunda yer alan ''Temel Dini Bilgiler'' dersi kapsamında ise isteğe bağlı olarak İslam Dini, Hristiyanlık, Musevilik dinleri ile Alevilik inancına ait bilgiler verilebilecek.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber